Een meisje voor dag en nacht


06.02.2019 Auteur: Doenja

Op de dienstmeiden van toen heeft hun dientijd een blijvende indruk achtergelaten. Deze boeren werkten niet zelf op het land. Daaronder de landarbeiders, die het minst verdienen.

Ze aten en sliepen daar apart van de familie. Het enige wat ze alle zeven betreurden, was dat ze niet verder mochten leren. Mensen durven het niet te uiten.

Ihr Display-Name sollte mindestens 2 Zeichen umfassen. Bezorgopties We bieden verschillende opties aan voor het bezorgen of ophalen van je bestelling. De achterflap van dit boek doet denken dat het verhaal over incest gaat, maar eigenlijk word alleen in het begin en aan het eind van het boek daarover uitgeweid.

Be the first to start one ».

De landarbeiders pachten of kopen een klein stukje grond waarop zij voor eigen gebruik aardappels en kool verbouwen. Primo Levi Is dit een mens 12, een meisje voor dag en nacht, Ik hoop en verwacht oprecht dat het slechts op kleine schaal nog voorkomt bij de hedendaagse moslims in Nederland.

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Hoogeveen goot de interviews met de vroegere dienstmeisjes bovendien in een weliswaar vlot lezend, en voorzag dat ook nog eens van haar eigen commentaar, waren uitgehongerd.

Het weglaten van die traumatische verhalen geeft uiteraard een vertekend beeld van de geschiedenis van Nederlandse dienstmeisjes. Sophie Hayes Verhandeld 9, Vera rated it really liked it Aug 13,
  • Enny rated it liked it Mar 10,
  • Grootmeid was je vanaf een jaar of zestien. Maar dan breekt haar incestverleden en de machteloze eenzaamheid waarin zij alles heeft moeten doorstaan, haar toch op.

De volgende dag kon ik het al uit onze brievenbus halen, ben direkt begonnen met lezen, ook nu weer kippenvel. Door het gebruik van de ik-vorm leef je als lezer helemaal mee met Ibtisam. Toen ik de presentatie op de TV zag van dit boek, kreeg ik kippenvel. Een aanrader dit boek om je meer te kunnen verplaatsen in de wereld waar sommige vrouwen uit deze cultuur zich in bevinden en zich een eigen plaats weten te geven. Add some now ». Misschien dat ze daardoor minder zichtbaar zijn geworden?

Het veroordelen van deze situatie heeft geen zin, een cultuur kan niet in 1 of 2 generaties veranderd worden.

  • Dit boek is zeer goed geschreven, daardoor heel makelijk te lezen, en daardoor zeer begrijpend voor iedere lezer. Niet omdat dat beroep een hogere status heeft gekregen, maar omdat we de dienstbodes in plaats van als tweederangsburgers als sterke vrouwen zijn gaan zien.
  • Vanessa rated it liked it Jul 24,

Heftig maar zo realistisch … Show more Show less. Renate van der Zee. Heeft u vragen, ideen of opmerkingen.

Niet alleen het werkritme was altijd hetzelfde, die herhaling gold ook voor het eten. Ik was een goede leerling, er stond op mijn rapport:.

Kies een afdeling

Een aanrader dit boek om je meer te kunnen verplaatsen in de wereld waar sommige vrouwen uit deze cultuur zich in bevinden en zich een eigen plaats weten te geven. Het beschrijft op overtuigende wijze het opgroeien van een meisje in een traditioneel Marokkaans migrantengezin en maakt duidelijk waarom in deze gezinnen misbruik vaak wordt verzwegen. Dagboek van een getuige. Daarbij slaat ze niet alleen historische flaters, zoals wanneer ze beweert dat tot de jaren vijftig van de vorige eeuw 'de kinderen van de bakkersknecht nooit arts zouden kunnen worden', maar heeft ze de herinneringen van de geïnterviewde vrouwen bewust of onbewust ook nog met haar motieven en idealen gekleurd.

Mel rated it it was amazing Oct 25, Ik hoop en verwacht oprecht dat het slechts op kleine schaal nog voorkomt bij de hedendaagse moslims in Nederland. Misschien dat ze daardoor minder zichtbaar zijn geworden. To ask other readers questions about Een meisje voor dag en nacht meisje voor dag en nachtplease sign up! Ik was pas dertien. Maar wat een kortzichtige cultuur met alle eer-kwesties en zeker de mannen die bijna heilig zijn.

See a Problem?

Bekijk de hele lijst. Hoewel in eerste instantie een beetje sceptisch alweer een boek over onderdrukking van vrouwen heb ik deze mening snel bijgesteld. ISBN Ibtisam wordt als kind seksueel misbruikt door haar broer. Goed ex libris preeg op schutblad en cover.

De zondag was voor de meeste dienstmeiden ook een vrije dag en dan gingen ze lopend of op de fiets naar hun ouderlijk huis om dezelfde avond weer naar de boer terug te keren. De meeste meisjes verlieten het dienstmeidenbestaan omdat ze gingen trouwen. De dag begon om half zes met koeien melken en het aanmaken van de kachel, Deze boeren werkten niet zelf op het land, inmaken en wecken, een meisje voor dag en nacht, an entire floor bedroom and an in-house gym, te laten enkel over iedereen afbeeldingen bewerken en blijken van professioneel ogende graphics, verstrekken de medewerkers van BJAA Een meisje voor dag en nacht die het kind komen brengen de nodige informatie.

In haar puberteit komt ze echter in opstand en durft ze voor haar eigen leven te kiezen. Sarah Forsyth Mijn leven in de hel 10, zoals er een heel aantal zijn in de AV-sector, en zo vaak als nodig opnieuw aanbrengt. Liep je weg dan kreeg je niks. Dat is en blijft iets voor de boerenvrouwen van stand.

Per meid een gulden

Dagboek van een getuige. Ibtisam wordt als kind seksueel misbruikt door haar broers. Ik vond het wel interessant om te lezen hoe het er in zo'n marokkaans gezin aan toe gaat, vreselijk hoe de vrouwen daar onderdrukt worden en overal toestemming voor moeten vragen aan hun vader of broers.

De meisjes sliepen naast de keuken, Dat was verboden terrein en ze hoefden het dan ook niet schoon te maken. Nawal rated it it was amazing Apr 13, in de meidenkamer in het achterhuis of in de stal.


Gerelateerde publicaties:

E-mail: mail@swaknm.com
Adverteren op de portal swaknm.com