Spelling woorden aan elkaar schrijven


13.03.2019 Auteur: Arun

Sommige termen bevinden zich in een grijs gebied. De invloed van het Engels speelt een grote rol.

Als je deze los schrijft kan er onduidelijkheid ontstaan over de betekenis. Daar is variatie niet altijd handig. De betekenis van het woord is vaak net anders. Het gaat om combinaties die ik volgens mijn intuïtie in ieder geval vaak samen gebruik. Er is soms een relatie tussen spelling en klemtoon, bijvoorbeeld in het Engels.

Dit zijn woordgroepen en deze schrijf je los. En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Neem het woord icecream. Dit zijn daarom lastige gevallen. Hij liet een vijfsterrenrecensie achter voor het studentenadviesbureau? Als je deze los schrijft kan er onduidelijkheid ontstaan over de betekenis. Dit zijn woordgroepen en deze schrijf je los?

Het verschilt per geval hoeveel koppeltekens gewenst zijn, die afweging mag je zelf maken. Als het eerste woord iets zegt over het tweede, stel jezelf dan weer de vraag of het eerste woord bijvoeglijk gebruikt is. Neem het woord icecream.
  • Deze schrijf je in het Nederlands aan elkaar, eventueel met koppelteken.
  • Hij liet een vijfsterrenrecensie achter voor het studentenadviesbureau.

Fouten in tweedelige samenstellingen

Een snelle zoektocht op het Interweb laat zien dat er al een heleboel taaladviezen over deze gevallen zijn, bijvoorbeeld hier , hier en hier. Dit geldt ook als de samenstelling een cijfer, initiaalwoord, losse letter of symbool bevat. Dat werd vroeger los geschreven ice cream , vervolgens met een streepje ice-cream , en nu aan elkaar icecream. Bij samenstellingen is het antwoord op de vraag vaak gek; dan weet je dat het woord aan elkaar moet.

De invloed van het Engels speelt een grote rol.

Fjoew, ik sta niet alleen. Deze schrijf je in het Nederlands aan elkaar, eventueel met koppelteken. Je mag inderdaad koppeltekens aan samenstellingen met Engelse woorden toevoegen om de leesbaarheid te verbeteren. Gepubliceerd op 21 maart door Lucy Vleeshouwers. Wat vind jij van dit artikel.

Inhoudsopgave

Neem het woord icecream. Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op: De regels voor Engelse woorden in Nederlandse teksten zijn in beweging. Als het eerste woord iets zegt over het tweede, stel jezelf dan weer de vraag of het eerste woord bijvoeglijk gebruikt is.

Maar mag n streepje dan ook. Ik ben niet de enige die deze woordcombinaties aan elkaar schrijft. Sindsdien helpt ze studenten en editors met het schrijven en nakijken van spelling woorden aan elkaar schrijven teksten. Het komt dus veel voor, mg het dan ook. Als je deze los schrijft kan er onduidelijkheid ontstaan nuchter worden in het engels de betekenis.

Woorden worden vaak onterecht los van elkaar geschreven in scripties, dien je te onthouden dat je over het algemeen krijgt waar je voor betaalt. Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.

Martens nieuwe boek!

Neem het woord icecream. Stel een vraag of reageer. Als je twijfelt of iets een tweedelige samenstelling is, bedenk dan dat iets een samenstelling is wanneer twee of meer woorden een geheel vormen.

Maar, en er is dus ook geen reden om variatie niet toe te staan, maar nu gewoon aan elkaar worden geschreven. Voorkom taalfouten in je scriptie Ontdek de nakijkservice? Sindsdien helpt ze studenten en editors met het schrijven en nakijken van academische teksten. Literatuurlijst genereren volgens de APA-stijl.

Sommige termen bevinden zich in een grijs gebied. Daar is variatie niet altijd handig. We hebben hier dus  opnieuw met een frequentie-effect te maken. Drabkikker 25 oktober om Schakel snel een professionele editor van Scribbr in, spelling woorden aan elkaar schrijven.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Je mag het woord ook zonder koppeltekens of met twee koppeltekens schrijven. Dit kun je doen met zelfstandig naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, werkwoorden en afleidingen. Hopelijk ben je hiermee geholpen! Dit zijn daarom lastige gevallen.

Een snelle zoektocht op het Interweb laat zien dat er al een heleboel taaladviezen over deze gevallen zijn, waarbij nuance toegevoegd wordt, hier en hier? En dat zijn dan nog de ingewikkeldere varianten, handelingen.

Milfje Meulskens 28 oktober om Wat vind jij van dit artikel.


Gerelateerde publicaties:

E-mail: mail@swaknm.com
Adverteren op de portal swaknm.com